lördag 26 juni 2010

MIDSUMMERCAKE

Igår bakade jag en chokladpavlova med jordgubbar som midsommartårta. God blev den, väldigt god och uppskattad. Dessutom är den enkel att baka.

Chokladpavlova - 8-10 personer

4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1½ msk kako

3 dl grädde
1 liter färska bär (t.ex jordgubbar)

Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till tills det blir blankt och lite toppigt. Tillsätt kakao och citronsaft och blanda ordentligt. Bred ut smeten i en rundel, 25-28 cm i diameter men det gör inget om den blir lite större eller mindre, på ett bakplåtspapper. Om du vill vara säker på att märängbottnen lossnar kan du smörja och mjöla bakplåtspappret innan du breder ut smeten. Grädda mitt i ugnen i 1 timme och 15-25 minuter (beroende på hur tjock du gör bottnen). När du har gräddat klart bottnen stänger du av ugnen och låter marängbottnen stå kvar medan du vädrar ur ugnen genom att ha ugnsluckan lite öppen. Låt bottnen stå kvar i några timmar. Du kan även baka bottnen i förväg och förvara torrt.

Vispa grädden och bred över kakan. Antingen lägger du bara på bären eller så delar du ungefär hälften av jordgubbarna på mitten eller i fjärdedelar (om du har jordgubbar) och lägger på. Servera direkt och tänk på att tårtan inte kan sparas.

Om något inte stämmer, skriv en kommentar så ändrar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar